Het meest speciale zintuig van de zeearend
In dit onderdeel ga ik het meest ontwikkelde deel van de zintuigen van de zeearend behandelen. Dit is het zicht.
De ogen van de zeearend lijken heel erg op die van de mens. Deze bezitten dan ook net zoals bij de mens staafjes en kegeltjes. De staafjes dienen voor het zien van licht en donker, en de kegeltjes voor het zien van kleuren en voor scherp zicht.
Staafjes en kegeltjes
Nachtactieve vogels hebben juist veel staafjes en compenseren het gemis van goed zicht met scherp gehoor. Dagactieve vogels (zoals de zeearend) hebben juist veel kegeltjes om overdag scherp te kunnen zien en de prooi goed te kunnen onderscheiden. De hoeveelheid kegeltjes verschilt per vogelsoort. Een zeearend is een roofvogel en zal dus ook meer kegeltjes hebben dan de mens zodat deze beter kan zien. IJsvogels hebben veel rode kegeltjes omdat rood de schittering van het water opneemt. Aangezien de zeearend ook veel op het water jaagt zal deze ook een groot aantal rode kegeltjes bezitten. Vogels die onderwater jagen hebben veel blauwe en groene kegeltjes waardoor ze beter onderwater kunnen zien.
Het zien van ultraviolet licht
In tegenstelling tot mensen hebben vogels kegeltjes die ultraviolet licht kunnen opvangen. Dit is licht dat door de zon is afgegeven en dat wij niet kunnen zien. De waslaag om rijpe vruchten weerkaatst dit licht bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen vogels dit vinden en hoeven ze geen eeuwen te zoeken. Ook urinesporen van muizen lichten ultraviolet op en hierdoor kunnen buizerdachtigen deze makkelijk vangen. Vogels gebruiken UV-licht ook voor navigatie, ze kunnen dan als het geheel bewolkt is nog steeds de zon vinden en zich hieraan orienteren.